A faesztergályos

Denaturalt szeszes fa szárítás

A probléma

Sokszor azzal a problémával állok szemben, hogy az alapanyaghoz amikor hozzájutok az esetek döntő többségében az élőnedvestől nem sokban eltérő nedvesség tartalmú az anyag. Ahhoz nincs elég időm, illetve türelmem hogy megvárjam amíg a természetes száradási folyamat végeredményeként több év után, gépre feltegyem és megesztergáljam. Több féle kényszerszárítási eljárás létezik amit otthoni körülmények között lehet sikeresen alkalmazni a saját forgácsában való szárítás, mikrozás, valamilyen ragasztóval történő lekénés stb. Medvegy Jánosnak köszönhetően, aki elérhetővé tette nekem ezt a cikket : Alcohol soaking method for drying bowls by Dave Smith. Elolvasva a cikket kedvet kaptam az eljárás kipróblásához. A megfigyeléseimet, tapasztalataimat gyűjtöttem ebben a cikkben össze.

Szerintem mindenki találkozott már azzal problémával amikor pálinkás poharat készít és nem megfelelően kezel, hogy a szesz hatására a fa elreped. (1. kép) Tehát a fa az alkoholokat nagyon gyorsan magába szívja és nagyon gyorsan elpárolog belőle.
Mi zajlik pontosan a fában denszeszes áztatás során nem tudom, csak következtetéseket próbálok levonni. Technológia kipróbálását megelőzően arra gondoltam, hogy a víz helyét a denaturált szesz átveszi, tehát az áztató folyadék szesz tartalma lecsökken és a fába kerül az eredeti töménységű szesz.
A mérések, valamint a tárgyban folytatott kutatások megcáfolták ezt az elméletet.
A denaturált szesz viszonylag könnyen párolgó folyadékok közé tartozik, mely vízet korlátlan mennyiségben elegyet alkot. Áztató edényben és a fában hogy az egyensúlyi állapot kezd kialakulni amikor a folyamatot elindítjuk. Ennek eredményeként a fa denaturált szesz fel, ezt bizonyítják a mérések, hogy az áztatást megelőző súly mindig kevesebb, mint az áztatást követő súlynál. A faszáradásának kontrolálásának legegyszerűbb módszere a súly folyamatos mérése. A mérési eredményeket táblázatba foglaltam össze.

A technológia

Kiindulásként a szárítandó fát előnagyolom úgy, hogy a falvastagság 15-20 mm legyen. (2. kép) Egy olyan edénybe helyezem melynek jól záródó fedele van. Nem szükséges a fát lesúlyozni eddigi tapasztatom alapján a denaturált szeszben nem úszik a fa. Majd felöntöm az edényt a szükséges mennyiségű denaturált szesszel. (4. kép) A denaturált szesz magyarországon nem tartalmaz szinezést. A fényképen azért látszódik mégis a folyadék, mert ez egy használt szesz és az előtte lévő fából (meggy) oldott ki egy kis szint. De ez nem befolyásolja a későbbiek során az áztatott fa szinét. Miután az edényt a tetejével lezártuk 2-3 napig nincs vele dolgunk. Az áztatási idő hossza mennyire befolyásolja a száradási folyamatot még eddig nem vizsgáltam. Kiemelve a szeszből két pálca segítségével alaposan lecsöpögtessük az áztatott fát. (5. kép) A lecsöpögtetett fát kívülről becsomagoljuk újságpapírba, hogy ne olyan nagy felületen száradjon. (6. kép)
Érdemes naponta mérni és jegyezni a súlycsökkenést. Amikor már lelassul a száradás az újságpapíros csomagolást le lehet bontani, majd tovább szárítjuk amíg el nem érjük a szárítási célunkat.


1. kép

2. kép

3. kép

4. kép

5. kép

6. kép

Szárítási adatok

Fűz 1Fűz 2PlatánMeggy
Denszeszes áztatás1 nap3 nap4 nap4 nap
falvastagság15 mm15 mm15 mm15-20 mm
átmérő195 mm270 mm160 mm180 mm
magasság115 mm130 mm80 mm75 mm
Kiinduló súly567 g980 g561 g
Áztatást követő súly601 g1067 g673 g655 g
Áztatást követő papírba csomagolt súly629 g1104 g--
1 nap537 g972 g534 g559 g
2 nap486 g892 g499 g536 g
3 nappapír le 394 g 838 g485 g524 g
4 nap365 g801 g473 g516 g
5 nap352 g768 g461 g510 g
6 nap343 gpapír le 690 g--
7 nap336 g650 g--
8 nap331 g625 g--

Gondolatjeles tapasztatok

- Kb. egy hét szárítás alatt a fa jó csiszolható állapotba kerül.
- Azt, hogy meddig szárítsuk azt mindkinek magának kell eldöntetnie. Én gyakorlatilag addig szárítom amíg két egymást követő nap 5 gramm alatt van a súlycsökkenés.
- A visszamaradt szeszt javasolt eredeti csomagolásában tárolni a következő felhasználásig. Ha van lehetőségünk egy szűrőpapír segítségével szűrjük le a szeszt, így nem kívánt folyamatokat akadályozhatunk meg a tárolás során.
- A visszamaradó szesz mennyisége csökken az eljárás során, ezt igazolja az is, hogy az áztatás után a fa súlya növekszik.
- A fa papírral történő becsomagolását ha elhagyjuk számoljunk azzal, hogy a fa megreped.
- Szárítás során a fát időnként forgatni célszerű, hogy mindig máshol feküdjön föl. - Végezetül ne feledkezzünk el arról, hogy a denaturált szesz egy tűzveszélyes anyag!

Köszönöm, hogy végig olvastad.
Pozsi

Oldal térkép | Pozsgai István © 2014 | All Rights Reserved