A faesztergályos

Esztergálás alapjai - Anyag megfogás

Előszó

A sorozat megírásával azt a célt tűztem ki magamnak, hogy egy olyan fényképes anyagot készítek amivel egy kezdő részére tudok segítséget adni, hogy is kellene neki kezdeni az fa esztergálásának. Az általam eddig megismert, használt technikákat fogom ismertetni nem célom, hogy olyant írjak le amit valahol láttam, de magam nem próbáltam ki.
A képre kattintva elindul a diavetítő.

Középpont meghatározása

Szerintem fontos, hogy mielőtt az anyagot megforgatjuk az esztergagépen lehető legpontosabban meghatározzuk az anyag majdani forgástengelyét. A pontos jelöléssel el tudjuk érni, hogy a gép nem ugrál. Gyakorlással előbb-utóbb rá lehet érezni arra, hogy hol van az a pont ami körül forgatni kell az anyagot. Természetesen, nem minden esetben esik a tengelyvonal egybe a fa természetes alakjával. Van amikor a tengelyvonal meghatározásakor úgy válaszzuk meg a forgásközzéppontot, hogy az anyaghibákat el tudjuk tüntetni. Néha egy tárgy elkészítésekor több tengelyvonalat is használunk az eltolt tengelyű esztergálás a legjobb példa rá.
Természetesen itt is igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert, mert egy idő elteltével ránézésre meglehet határozni a középpontot, de a pontos munka végzés esetén nem elhanyagolható.

Mérés segítségével

A mérés akkor segít amikor az anyag valamilyen pontossággal szimmetrikus pl. négyszög alakú. Megmérjük a négyszögletes anyag lapjainak távolságát. Majd a laptávolság felét bejelöljük az anyag végén, ezt követően a másik oldaltávolság felét is feljelöljük. Majd megfordítva az anyagot a másik oldalán is megismételjük.

Átlók meghúzásával

A mérésnél gyorsabb, de (nem mindig) pontatlanabb, ha a négyszög átlóit meghúzzuk. A két szemben lévő csúcsot összekötjük egy vonallal. A másik két csúcs esetén megismétlejük a műveletet az így kialakult metszési pont lesz a tengely vonala.

Derékszög segítségével

Egy barkácsolással is egyszerűen kivitelezhető eszköz. Szögletes anyagnál és kerek anyagnál egyaránt lehet használni. Szabályos alakzat esetén két egymásra merőleges pozícióban húzott vonal segítségévek egyszerű meghatározni az anyag közepét. Szabálytalan alak esetén a középet nem jelöli ki, de jó közelítést ad az anyag közepének helyének. A két szára közé egy 45°-os egyenest lehet húzni. Egy négyszögletes anyag minden oldalán történő jelölést követően lehet látni az eszköz és/vagy az anyag szabás pontatlanságát.
Természetesen nem csak szögletes anyag esetén lehet használni, hanem bármilyen keresztmetszetű anyagnál nagy segítséget tud nyújtani.

Körsablon segítségével

A körsablon készülhet bármiből, de egy átlátszó anyagból célszerű elkészíteni. Nekem ~10 mm sugár emelkedéssel van rájelölve egy egy kör. Ráhelyezzük a jelölendő anyagra, úgy, hogy adott körön belül legyen az anyag. Amikor úgy ítéjlük meg, hogy jó közelítéssel egyforma a kör helyzete az anyagon, akkor a közepét átjelöljük az anyagra.

Ár használata

Egyszerű ár segítségével a ceruzával bejelölt középpontot el tudjuk mélyíteni. Így amikor a menesztőt illetve a csúcsot könnyebben a jelölésre tudjuk állítani.

Anyagmegfogások

Két csúcs között

A gyári gépekhez szokásos tartozékok egyike a főorsóba üthető menesztő csúcs. Én nagyon ritkán használom, mert nagyon mélyen be kell nyomni az anyagba és csak akkor kezdenek a körmök csak megkapaszkodni az anyagban. Jobban szeretem a rugós közepű körmök használatát. Ha használunk árat a középpont kijelölésére a fába nyomott pontok segítségével gyorsan be tudjuk pozícionálni a hajtás oldalon a körmös menesztőt, szegnyereg oldalán a forgócsúcsot. A szegnyereg segítségével az anyagot megtámasztjuk úgy, hogy a hajtás oldalon a körmös menesztő fogainak a fába kell, hogy nyomódjanak, amíg a forgó csúcs is benyomódik a fába. Akkor jó a megtámasztás, ha az anyagba úgy nyomódik bele, hogy az esztergálás során nem fordul el.

Megfogás tokmányban

A faesztergához készített tokmányok kiképzüknél fogva nem okoznak, akkora balesetet ha véletlenül eszterálás közben hozzá érünk kézzel.
A tokmányba megfogás során érdemes olyan felületen megfogni az anyagot ahol már megmunkáltunk. Amennyiben mi készítünk csapot az anyag megfogásához, akkor a tokmányt érdemes középállásba hozni és megmérni, hogy milyen átmérőjű csapot kell esztergálni. A megfogáshoz kezdetben minél hosszabb csapot készítsünk, hogy a tokmány minél nagyobb felületen fogjon. Tapasztaltságunkkal lehet csökkenteni a csap hosszát.
Az így kialakított csapon már biztonságosan meg tudjuk fogni az anyagot. Amennyiben az anyag hossza indokolja támasszuk meg az anyagot forgócsúccsal is.

Csavaros megfogás

A faesztergához készített tokmányokhoz tartozékként kapunk egy csavart is, mely nagyon hasznos segédeszköz. A megmunkálandó anyagba fúrjunk egy olyan átmérőjű furatot ami a csavar magméreténél nagyobb, a furat hossza legyen mélyebb, mint a csavar hossza. Fogjuk meg a főorsót és tekerjük fel a csavarra az anyagot. Addig tekerjük az anyagot amíg a tokmányra teljesene felütközik. Ha az anyag vastagsága nem teszi lehetővé, hogy a csavar hosszánál mélyebb furatot készítsünk, akkor a csavarra tegyünk egy kis korongot, amivel a csavar hosszát le tudjuk rövidíteni.

Megfogás furaton keresztül

Tokmányunkkal nem csak szorítani tudunk, hanem feszíteni is. Forstner fúró segítségével készítsünk egy olyan átmérőjű furatot, mely lazán ráhelyezhető a tokmány pofájára. Az így előkészített furatos anyagot helyezzük, a tokmányra és feszítsük neki a pofákat. Ha az anyagot így akarjuk előszőr megfogni, akkor előzetesen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e az anyagba repedés. Ha van az anyagban repedés, akkor jó esetben amikor a tokmány pofákat megfeszítjük, akkor az anyag széthasadhat. Rosszabb esetben esztergálás közben repül szét a fa, ami balesetet okozhat.

Megfogás hornyon keresztül

Ennek a felfogás használata, már feltételezi, hogy valamilyen módszerrel már esztergáltunk az anyagon. Az anyag homlokfelületére egy olyan széles hornyot kell esztergálni, amibe a tokmány pofa befér. A horony átmérőjének akkorának kell lennie ami a tokmány működési tartományába esik bele. A horonyt akár szorításra, akár feszítésre lehet használni.

Különböző tokmány kiegészítők

Egyes tokmányokhoz lehet venni különböző csere pofákat, de természetesen lehet esztergáltatni is a tokmányunkhoz, így a tokmány működési tartományát ki tudjuk tolni. Olyan pofa is létezik amelyik egy sík tárcsa és csak menetes furatokat tartalmaz. Akár közvetlenül is fel tudjuk csavarozni az anyagot facsavarok segítségével. De feltudunk fogatni négy darab textilbakelit, vagy rétegelt falemezt, melyet kívülről letudunk kerekíteni a homlok felületén peremeket tudunk képezni, mely segítségével az anyagot meg tudjuk fogni. A rétegelt falemez anyagból érdemes több lapot előkészíteni, mert az aktuális munkához sokkal könnyebb igazítani. A textilbakelit és a rétegelt falemeznek egyik előnye, hogy nem hagy a megfogás nyomot az anyagon.

Csőtokmány

Csőtokmány a fizika azon tulajdonságát használja ki, hogy pár fok meredekségű kúpok önzáróak, gondoljunk a hordó dugóra, a gyógyszeres üvegre. Használata feltételezi, hogy valamilyen módszerrel az anyag furatátmérőjéhez került illesztésre. (Két csúcs között az anyag valamelyik végét a csőtokmány furatméretére esztergáljuk) A Csőtokmányba az anyagot úgy rögzítjük, hogy behelyezzük az anyagot, majd kalapács segítségével beütjük a furatba, ezzel rögzítöttük az anyagot.
Az anyag eltávolítása a csőtokmányból,vagy a főorsón történő kiütő tüske segítségével, vagy az anyag tengelyére merőleges ütésével történhet.

Hosszú anyagok megtámasztása

Az álló bábot két alapvető esetben kell használni.
Az egyik eset, amikor két csúcs között esztergálással nem megoldható teljes esztergálási feladat pl. fúrni kell egy hosszú anyag végébe. Az anyagot tokmányba fogjuk meg és a megtámasztást állóbábbal végezzük el, ilyenkor a szegnyereg felszabadul és tudjuk használni fúrásra.
A másik eset amikor a hosszú anyag "karcsú" kis átmérővel rendelkezik, ilyenkor hiába van a két végén megtámasztva az anyag a forgás következtében az anyag közepe kihajlik.

Előkészítés alatt

Esztergált ideiglenes megfogások

Gömb megfogása

Remélem tudtam segíteni.
Pozsi

Oldal térkép | Pozsgai István © 2014 | All Rights Reserved