A faesztergályos

Gyömrő

Lecsó Fesztivál 2014.08.30


A történet ezen a nap is reggel kezdődött, meg volt beszélve előre, hogy Gyömrőn lesz reggel. Lecsó Fesztiválok történetében először a Hobbi Faesztergálás oldal is képviseltette magát a rendezvényen. 7:30-kor volt a megbeszélt találkozó Vági Tiborral és Túri Alfréddal természetesen én pontosan késtem 5 percet. A számunkra kijelölt helyet Frédi már az előző nap megismerte és majdnem ott várt minket később érkezőket. Meglepődve tapasztaltam, hogy milyen nagy rendezvény lesz, mert szabályos dugók alakultak ki a helyüket elfoglalni kívánó árusok és egyéb szolgáltatók között. Mi egy masszirózó nő és egy köcsögöket áruló férfi közé kaptunk helyet.

A sátor állítás és a sátor belakása gyorsan ment. Az áramforrás kihelyezésre várni kellett, kicsit messze volt a sátrunktól. Az első hosszabbító rövidnek bizonyult és pont az úton kellett volna meghosszabbítani, így a kettes számú hosszabbítóval kellett megcserélni. Így már a sátornál volt a vezeték vége várni kellett még egy jó félórát, hogy feszültség legyen benne. Esztergáláskor lehetett érezni, hogy a kiépített hálózat le van terhelve, mert a gépek nem úgy muzsikáltak, mint egyébként.

A bemutató esztergálás a szokásos módon zajlott volna mint más helyszíneken szokott. Van aki a sátor mellett elmegy és megállapítja, hogy benn csinálnak valamit. Van aki a sátor mellett megáll és kis nézelődés után tovább megy: Ja csak esztergálnak. Van aki kicsit tovább marad néz de nem kérdez. Van aki megnéz, majd elujságolja, hogy a nyagnénikéjének is van faesztergálya otthon. De itt azért voltak rendhagyó események. Tibor napindítónak körte kifőttel kínált minket, mely a nap sugarait másként színezte meg. Itt Gyömrőn kellemes meglepetésben volt részünk egy igazi faesztergályos látogatott meg minket és a nap folyamán többször visszajött. Jól elbeszélgetett mindannyiunkal. Természetesen itt is volt vállalkozó kedvű fiatal fiú aki kipróbálta, azt milyen is a vésóvel a kézben egy darab forgó fából kialakítani valamit. Ennyi fényképészt még egyik rendezvényen sem láttam, itt volt aki Tibor nagysága és faesztergályos tudása előtt térdet hajtott és úgy fényképezte a mestert.

Nekem nagyon tetszett ez a fesztivál. Remélem elmondhatom, hogy jövőre ismét ugyanitt.

A képeket Vági Tibortól kaptam másrészt saját magam készítettem.

Oldal térkép | Pozsgai István © 2014 | All Rights Reserved