A faesztergályos

Menetmarás

A gép

A fára menet kérdése azóta foglalkoztat amióta elkezdtem fát esztergálni. Most sikerült egy olyan szerkezetet készíteni amivel egyszerűen lehet menetet marni. A gép alapja a gyári faesztergám. Egy olyan szerkezet keszítettem ami a maráshoz szükséges mellékmozgásokat el tudja végezni.Menetes száron M33 menet van ami lehetővé teszi a tokmányok csatlakoztatását. A főorsóba kerül megfogásra a menetmaró, ami tulajdonképpen egy saját készítésű szerszám. A gépággyal párhuzamos menetes szár adja az előtolásnak megfelelő mozgást, az ágyra merőleges menetes szár biztosítja fogás vételt.

A technológia

A menetmarást először az anya elkészítésével kezdjük.
A segédkeretet úgy kell beállítani, hogy minél közelebb legyen a munkadarab a mozgató tömbhöz. Ez azért lényeges, mert a M20 menetes szár ha a tömbtől messze van beremeghet. A maróhoz úgy pozícionáljuk a mozgató tömbböt, hogy érintőlegesen beállítjuk a maró, ezt követően a M8 csavarok segítségévél a mozgató tömböt rögzítjük. Az anya funkcióját betöltő darabunknál figyelni kell arra, hogy 45°-hoz közeli letörést készítsünk a menetalapra, hogy majd a későbbiek során megkönnyítsük az összetekerést. Minden esetben anyagon kívülről kell indulni a marással, miután a kívánt mélységig elért a menetmaró a forgó mozgást le kell állítani, és a maró olyan pozíciójában amikor nem ér el az anyagig vissza kell állni a kezdő pozícióra.

Miután elkészült az anya menet a menetet finoman át kell csiszolni, hogy a sorját a menetről eltüntessük.
Mostmár el lehet készíteni a csavar menetet is.
Hasonlóan az anya készítésekor a menet alapot úgy kell elkészíteni, hogy 45°-os letörést teszünk a darabra. A menetmaró készüléket úgy kell pozícionálni, hogy a menet készítésekor az anyát rá lehessen próbálni a csavarra. Menet marás közben arra kell figyelni, hogy minél közelebb vagyunk a kész menethez a marón egyre nagyobb felülettel munkálunk meg. Azonos fogással többször átmenni a meneten, hogy jobban kitisztuljon a profil. A kész menethez közelítve többször kell ellenőrizni a menet illesztését, természetesn a menet profil csiszolásáról sem szabad megfeledkezni . Mivel fára marjuk a menetet érdemes nagyobb játékot hagyni, mert kellemetlen amikor a változó nedvesség tartalom miatt nem lehet szétszedni az általnk készített tárgyat.

Végeredmény

Köszönöm, hogy végig olvastad.
Pozsi

Oldal térkép | Pozsgai István © 2014 | All Rights Reserved