A faesztergályos

Nagyfeszültséggel történő díszítés

A berendezés

Úgy kezdem a cikkemet, ahogy a régi szakácskönyvekben lehet olvasni. Végy egy olyan microhullámú sütőt aminek a jó a trafója és nem sajnálod feláldozni a cél érdekében. Na de mit is kellene a microból kibontani? Az első rajzon látható egy micro kapcsolási vázlata, a rajzon bekereteztem a transzformátort.
A második rajzon a bekötési pontokat jelöltem. 1-2 bekötési pontot továbbra is a 230 V-os hálózatra fogjuk kapcsolni. A 3 és a 4 bekötésipontra kell a két tapintót kötni. A magnetron tekercseire nincs szükségünk (5,6 pont), így ezeket le is szigetelhetjük. Ne felejtsük el a földelni a berendezést. A biztonságos használatához érdemes egy lábkapcsolót és egy főkapcsolót is beépíteni.

A technológia

A díszíteni kívánt fa felületet elő kell készíteni csiszolással. A fát be kell kenni szódabikarbónás oldattal, én 40 gramm szódabikarbónához kb. 2 dl vizet adtam. Ezt követően a két tapintót ráhelyezzük a fa két távolabbi helyére és feszültség alá helyezzük. Ekkor elkezdődik a fa égetése, égése. A videón lehet majd látni, hogy lánggal ég a fa. Hogy hol merre fog a minta égni az kiszámíthatatlan, van amikor a két tapintónál szinte alig alakul ki minta és valahol szigetszerűen megjelenik. Tálat díszítettem kívülről és belül is megjelent az égetett minta.
A művelet befejezését követően az égett felületről a kormot érdemes kikefélni, készre csiszolni a felületet.

Működés közben

Mire figyeljünk oda !!!!

-Feszültség alatt dolgozunk figyeljünk oda arra, hogy a két tapintó ne legyen vizes, ha lehetőségünk van rá akkor dolgozzunk olyan kesztyűben ami szigetel.
-Mivel a fa ég és kiszámíthatatlan helyeken is kigyuladhat, ezért fokozottan ügyeljünk a tűzvédelemre.

Köszönöm, hogy végig olvastad.
Pozsi

Oldal térkép | Pozsgai István © 2014 | All Rights Reserved