A faesztergályos

Tápióság

III. Tápiósági Rétessütő Fesztivál 2015. május 16.


A facebook-on találtam egy felhívást, hogy Tápióságra a III Rétesfesztiválra várnak kézműveseket. Felvettem a kapcsolatot a szervezővel, aki jelezte, hogy szívesen látnak minket a rendezvényükön.

A helyszínen a megbeszélt találkozóra szokásához híven Túri Alfréd érkezett meg elsőnek és már polgármester asszonnyal jó ízű beszélgetésbe is keveredett. (Igaz a nap végén tudta meg, hogy Ő a polgármester.) Vági Tibor is megérkezett utánam, és elkezdődött a kipakolás. Sátrat hely szűkében nem tudtunk felállítani, az épület melletti területet kaptuk meg, egymás mellett a járda mellett állítottuk fel gépeinket.

A gépeket gyorsan be tudtuk üzemelni és neki tudtunk kezdeni az faesztergálásnak. A reggel hűvösen indult,de a májusi nap kisütött és gyorsan felmelegített minket, talán ez volt az év első igazi nyári napja. A bemutató esztergálás a szokásos módon zajlott sokan érdeklődve nézték, hogyan alakul át a fa egy pohárrá, tállá. Pár órás késéssel megérkezett az újoncnak számító Egri Béla is. Természetesen a szokásos szakmai megbeszélés sem maradt el. Ilyenkor mindig ellesünk a másiktól egy-két fogást.

Hogy mitől Rétesfesztivál egy fesztivál? Hát attól, hogy meg lehet kóstolni a fesztiválon készült réteseket. Mi megkóstoltuk, hogy kinek a rétesét ettük, nem tudom de az biztos, hogy finom volt.

Több meghívást és felkérést is kaptunk más rendezvényeken való megjelenésre.

A képeket Vági Tibort, Egri Béla és Pozsgai István készítették.

Oldal térkép | Pozsgai István © 2014 | All Rights Reserved